Welkom
Nieuws
Programma
Wandeltochten
Foto's
Archief
Bestuur
2010
2009
2008
2007
2010

Koninginnedag 2010: Koud maar Gezellig

Opnieuw was er weer veel belangstelling voor de activiteiten die op Koninginnedag in Marum waren georganiseerd. De kinderoptocht had zelfs het grootste aantal deelnemers in jaren. Ondanks de matige weersvoorspellingen is er geen druppel regen gevallen, en kan Marum terugkijken op alweer een geslaagde Koninginnedag.

Het onweer de nacht ervoor had voor een flinke hoeveelheid regen gezorgd, maar ’s ochtends begon de dag droog, en om kwart over zeven melden de eerste mensen zich al op de vrijmarkt. Marktmeester Harry Hoff zorgde er net als vorig jaar weer voor dat iedereen een mooi plekje kreeg. De handel was al volop op gang toen om half negen bij zorgcentrum De Hoorn de inschrijving voor de verkleedoptocht van start ging. Snel vulde het parkeerterrein zich met deelnemers in allerlei fraaie uitdossingen. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door optredens van de Showband. De bewoners van De Hoorn, waarvan sommige naar buiten waren gekomen en anderen achter de ramen hadden plaatsgenomen, genoten zichtbaar van het schouwspel. Even na negen uur vertrok de optocht via de Hoornweg, De Wending, Wendtsteinweg en Molenstraat richting Gemeentehuis. De optocht werd deze keer voorafgegaan door een klassieke open sportauto, waarin de scheidend voorzitter van het Oranjecomité, Karel Grondsma, een ereplaatsje had gekregen.
 
Bij het gemeentehuis stond het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraadsleden al op het bordes klaar om de deelnemers en overige belangstellenden te ontvangen. Nadat de burgemeester iedereen van harte welkom had geheten, werd eerst de vlag gehesen en met begeleiding van de Showband het Wilhelmus gezongen. Na een woord van welkom door burgemeester van Bekkum en gaf Karel Grondsma een korte inleiding over het programma van de komende dagen. Daarna stond hij stil bij het afscheid van Peter Jelsma van het Oranjecomité en gaf daarna zelf de voorzittershamer over aan Geert Kooiker. Deze bedankte Karel voor al zijn werk vanaf de oprichting 15 jaar geleden en, vanwege al zijn inspanningen, maakte hij bekend dat Karel tot ere-voorzitter was benoemd.
Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking van de kinderoptocht. Het aantal deelnemers bedroeg dit jaar maar liefst 37, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar! Alle kinderen waren prachtig verkleed en hadden hun fietsen, karren, etc. uitbundig versierd. Dat maakte het er voor de jury echter niet makkelijker op om de winnaars te kiezen! Na rijp beraad werden de volgende deelnemers beloond met een prijs:
·         Eerste prijs: Pauline Notebomer (moeder prinses)
·         Tweede prijs: Lisanne Noorda (prinses met paard)
·         Derde prijs: Quirijn en Leander Buurman (smurfen)
·         Eervolle vermelding: Natascha en Jessica Reitsema (prinsessen in een koets).
Voor alle deelnemertjes was er bovendien een extra prijsje in de vorm van een doosje stoepkrijt, beschikbaar gesteld door de Primera in Marum. Nadat de burgemeester iedereen had bedankt voor zijn of haar bijdrage, begaf iedereen zich achter de Showband aan naar de Vrijmarkt op de Wending.
 
Naast de vele kleedjes en goede doelen kraampjes was er ook weer een Kop van Jut op de Wending te vinden, waarvoor veel belangstelling was bij de jeugd. Nieuw dit jaar was een springkussen, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Ook nieuw was het ringsteken op een ”hobbelfiets” onder de enthousiaste leiding van André Hoekstra. De laatste mode voor jong en oud werd op de catwalk gepresenteerd tijdens een modeshow verzorgd door Let’s Shop, Corbeille en Bijou & Sfeer. Ook sport- en fitnesscentrum Elsomo ontbrak niet en gaf weer enkele flitsende demonstraties die vooral bij de jeugd in de smaak vielen. Aan het begin van de Vrijmarkt gaf de Showband een uitgebreide presentatie van hun nieuwste show die met veel enthousiasme werd ontvangen. Daarna nam de Harmonie de muzikale omlijsting over en zorgde tot het einde van de Vrijmarkt voor een gevarieerd en vrolijk programma.
De aanwezigheid van de vrijwillige Brandweer Marum is al sinds jarenlang een traditie. Zij weten altijd weer met veel enthousiasme met nieuwe attracties te komen waarmee zij weer veel  toekomstige brandweermannen en brandweervrouwen aan hopen te trekken. Wederom hadden zij een ‘Eier-Spreider-Competitie’ waarbij 5 eieren met een hydraulische tang (de Spreider), zonder te breken, moeten worden verplaatst. Winnares bij de vrouwen is Tiny Boerma (De door haar gewonnen rookmelder kan zij afhalen bij Pieter Radema, Kruisweg 96.)
 
’s Avonds was er in het Romaanse kerkje het traditionele 'Kun je nog zingen, Zing dan mee’, deze keer met als spreker Ds Buitkamp. Na een ontvangst met koffie of thee en een stukje oranjekoek werd de avond geopend met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Ook werd het eerste lied gezongen uit de Revue Oorlogherinneringen 1940-1945. Deze revue is in 1945 geschreven door Ds Nolle uit Winsum-Obergum. Hierna kreeg Ds Buitkamp de gelegenheid om zijn verhaal te vertellen over de bevrijding van Marum op 15 april 1945. Voor de pauze vertelde hij op boeiende wijze wat de ontwikkelingen waren op vrijdag 13 en zaterdag 14 april. Voor de pauze werden ook nog 5 liederen uit de revue gezongen. In het tweede deel van de avond vertelde Ds. Buitkamp over zijn ervaringen op de Bevrijdingsdag en van de maandag die daarop volgde. Hij sloot af met de oproep om in Marum 15 april 1945 nooit te vergeten. Na het zingen van de overige liederen uit de revue werd de avond afgesloten door met Oranjebitter of Jus d’orange te toosten op onze vrijheid en de verjaardag van onze Koningin
 
Al met al is Koninginnedag in 2010 voor Marum weer een geslaagd evenement geweest. Het zal duidelijk zijn dat dit alleen maar mogelijk is dankzij de inzet van veel mensen die zich geheel belangeloos hebben ingezet. Dit zijn in willekeurige volgorde:

Renette van der Laan, Grietje Visser en Joke de Boer (juryleden); Toos Boekweit, Angeline Kulik en overige medewerkers van ‘De Hoorn’; Pieter Radema, Rotger Mollema, Johan de Vries, Allard van Duinen en Gerda Boonstra (Vrijwillige Brandweer Marum en EHBO); André Hoekstra (hobbelfietsen); Harry Hoff (marktmeester); Molukse Gemeenschap (stand met loempia’s en andere heerlijkheden) Geert Siegers (klassieke two-seater) Daam de Vries (coördinatie logistiek); Aletta Alkema (coördinatie ondernemers); Showband Marum; Wobbe Mellema, Simon van Kammen (verkeersregelaars); Chr. Muziekvereniging ‘Harmonie’; Piet Grondsma (wegafzetting); Freddy Postema (koffie); en nog vele andere vrijwilligers! 

WelkomNieuwsProgrammaWandeltochtenFoto'sArchiefBestuur