Welkom
Nieuws
Programma
Wandeltochten
Foto's
Archief
Bestuur
2010
2009
2008
2007
2009

Koninginnedag 2009 in Marum

Ook dit jaar trokken de feestelijkheden op de ochtend van Koninginnedag in Marum weer veel belangstelling. Het weer zat mee en de sfeer was goed. Helaas zorgden de berichten over de rampzalige gebeurtenissen in Apeldoorn aan het einde van de ochtend voor een domper op de feestvreugde.

De activiteiten op de Wending waren toen echter al zo goed als afgelopen, en de deelnemers en het publiek konden terugkijken op een geslaagde ochtend. De weersvoorspellingen waren eerst matig, maar naarmate Koninginnedag dichterbij kwam werden ze steeds beter. En hoewel de vroege ochtend van 30 april begon met mist, brak de zon al snel door.

Al om zeven uur zochten de eerste verkopers voor de vrijmarkt de beste plaatsen op De Wending op. En om half negen ‘s morgens meldden zich bij Woonzorgcentrum De Hoorn de eerste deelnemers voor de verkleedoptocht. Snel vulde het parkeerterrein zich met deelnemers in allerlei fraaie uitdossingen. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door optredens van de Jeugdband. De bewoners van De Hoorn konden alles door de ramen goed volgen maar velen zaten ook lekker buiten met een kop koffie te genieten van het schouwspel. Even na negen uur vertrok de optocht via de Hoornweg richting Gemeentehuis.

Daar aangekomen stond het voltallige college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraadsleden op het bordes om alle belangstellenden op te wachten. Burgemeester Tjeerd van Bekkum heette de aanwezigen enthousiast welkom. Nadat de vlag was gehesen werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen, onder begeleiding van de Jeugdband van de Harmonie. De vlag werd dit jaar gehesen door de gebroeders Terpstra uit Lucaswolde, die de vorige dag samen met zeven andere inwoners van de gemeente beloond waren met een koninklijke onderscheiding. Naast de al genoemde gebroeders S. en A. Terpstra werden dit jaar in onze gemeente gedecoreerd: dhr. J. Bosch (Nuis), dhr. H.Hut (Nuis), mevrouw G. Postema-Ipema (Boerakker), dhr. E. Wieringa (Boerakker), dhr. A. Gatsonides (De Wilp), dhr. F.H. Tuinstra (Niebert) en dhr. W. van der Veen (Niebert). Karel Grondsma, voorzitter van het Oranjecomité, feliciteerde hen namens de hele gemeenschap en overhandigde hen als blijk van waardering een bos bloemen.

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking van de verkleedoptocht. Het was opvallend hoe enorm veel aandacht hier weer aan was besteed: prachtige kleren en schitterend versierde fietsen, skelters en wandelwagens. Van de bijna 20 deelnemers was de uitslag:

Eerste prijs: Max en Lisanne Noorda (een prins en prinses in een prachtige koets)
Tweede prijs: Andrea en Michel (als Dagobert en Katrien Duck)
Derde prijs: Duran van den Broek en Rens Mulder (als brandweer die een poes uit een boom haalt)
Vierde prijs: Maria Boonstra (als prinses Maxima met baby).

Als extra prijs was er voor alle deelnemertjes een heerlijke reep chocola. Nadat de burgemeester iedereen had bedankt voor zijn of haar aanwezigheid, ging het snel richting Vrijmarkt op de Wending.

De kersverse marktmeester Harry Hoff zorgde er voor dat iedereen een plek kon vinden en alles vlekkeloos verliep. De Kop van Jut was dit jaar weer van de partij, zodat iedereen die dat wilde zijn krachten kon meten. Ook de Pannakooi, mogelijk gemaakt door het Marheem, was weer aanwezig en werd intensief gebruikt door enthousiaste voetballers. Ondertussen zorgde de Chr. Muziekvereniging ‘Harmonie’ onder leiding van Sylva Soepboer voor swingende muziek. De Vrijwillige Brandweer Marum had voor een nieuwe attractie gezorgd: met de 25 kiklogram zware ‘strijder’( een apparaat dat wordt gebruikt om ruimte te creëren in autowrakken e.d.) kon worden geprobeerd om vijf eieren op te pakken en te verplaatsen. Dat dit precisiewerk is, werd snel duidelijk want de emmer met kapotte eieren vulde zich snel. Desondanks waren er toch de nodige deelnemers die zich de kunst hiervan snel eigen maakten. De einduitslag van deze ‘Eier-Strijker-Competitie’ van de Vrijwillige Brandweer is:

1ste plaats: Jacob van Breeden
2de plaats: dhr. van Dellen
3de plaats: Bert Renkema

De winnaars kunnen hun prijzen op halen bij P. Radema, Ploegchef Brandweer Marum, Kruisweg 96, Marum.

Een modeshow met de laatste mode werd op de catwalk gepresenteerd door  Let’s shop en Corbeille. De modeshows werden afgewisseld met demonstraties verzorgd door Elsomo sport- en fitnesscentrum met Street Dance en Hiphop. Ook waren er diverse stands van vrijwilligers voor goede doelen.

Aan het einde van de ochtend werd bekend welke rampzalige gebeurtenissen zich vlak daarvoor in Apeldoorn hadden afgespeeld. Hoewel de festiviteiten op de Wending toen al op hun einde liepen, zorgden deze berichten vanzelfsprekend voor een domper op de feestvreugde. Het traditionele 'Kun je nog zingen, zing dan mee’, dat 's avonds om acht uur zou plaatsvinden in het Romaanse Kerkje, is om die reden dan ook afgelast.

Ondanks het feit dat deze dag in herinnering zal blijven door de dramatische gebeurtenissen in Apeldoorn, mag toch gezegd worden dat de ochtend van Koninginnedag in Marum in 2009 erg geslaagd is geweest. Het zal duidelijk zijn dat dit alleen maar mogelijk is dankzij de inzet van veel mensen die zich geheel belangeloos hebben ingezet. Dit zijn in willekeurige volgorde:

Renette van der Laan, Grietje Visser en Leni Huizinga (juryleden); Toos Boekweit, Angeline Kulik en overige medewerkers van ‘De Hoorn’; Pieter Radema, Egge Ensing, Joke Miedema, Sija Beukema, Rotger Mollema, Johan de Vries, Jaap Gjaltema en Petra Kits (Vrijwillige Brandweer Marum); Harry Hoff (marktmeester); Daam de Vries (coördinatie logistiek); Aletta Alkema (coördinatie ondernemers); Jeugdband Marum; Arend van der Meulen, Simon van Kammen (verkeersregelaars); Chr. Muziekvereniging ‘Harmonie’; Piet Grondsma (wegafzetting); Gerrit Blokzijl (assistent Kop van Jut); Daniel Laturiuw en Michel Jonker (Marheem, Panna Kooi); team Albert Heijn (opvang EHBO);. en nog vele andere vrijwilligers!

 

WelkomNieuwsProgrammaWandeltochtenFoto'sArchiefBestuur