Welkom
Nieuws
Programma
Wandeltochten
Foto's
Archief
Bestuur
2010
2009
2008
2007
2007

Koninginnedag 2007 in Marum trekt weer veel belangstelling

Het weer was minder dan we in andere jaren gewend waren maar het bleek voor de inwoners van Marum geen belemmering om massaal deel te nemen aan de viering van koninginnedag. Burgemeester van Bekkum riep iedereen op om de tijdens Koninginnedag gemaakte foto’s naar hem op te sturen zodat een collage hiervan namens de Gemeente aan de Koningin als cadeau zal worden aangeboden. De Vrijmarkt was weer een groot succes met nieuwe attracties die duidelijk in de smaak vielen.

Bij de viering van Koninginnedag vorig lieten de weergoden ons wat in de steek maar dat werd dit jaar ruimschoots gecompenseerd. Na al dagenlang stabiel voorjaarsweer met soms zomers temperaturen, waren de weersvoorspellingen voor Koninginnedag veelbelovend. ’s Morgens vroeg was het dan ook prachtig weer en om zeven uur (!) kwamen de eerste verkopers voor de Vrijmarkt al op de Wending aan om een plek uit te zoeken.  

Vanaf half negen begon de inschrijving voor de deelnemers aan de optocht bij het woonzorgcentrum De Hoorn. Snel vulde het parkeerterrein zich met deelnemers in allerlei fraaie uitdossingen, de jeugdband  van De Harmonie en de jeugdband van de Showband en Crescendo. De bewoners van De Hoorn konden alles door de ramen goed volgen maar velen zaten ook lekker buiten met een kop koffie te genieten van het schouwspel. Diverse nummers werden door de muziek gespeeld met als laatste het Wilhelmus. Als tegenprestatie voor dit mini-optreden, kregen zij koffie, thee of iets fris te drinken aangeboden. Even na negen uur vertrok de optocht via de Hoornweg richting Gemeentehuis.

Burgemeester van Bekkum heette iedereen van harte welkom interviewde de aanwezigen en testte enkele raadleden op hun kennis over het koninklijk huis.

De weersvoorspellingen voor Koninginnedag waren van een somberheid zoals we dat in jaren niet voor Koninginnedag hebben gekend. Donkere wolken en een straffe noordenwind met striemende regenbuien zouden volgens de weervoorspellers ons deel gaan worden. Het hele land keek vol spanning uit hoe dit zou gaan aflopen maar de inwoners van Marum bleken geen last van deze sombere voorspellingen te hebben. Onder een dichtgepakt wolkendek namen de eerste verkopers van de vrijmarkt al voor acht uur ’s morgens bezit van de Wending. De plaats van de jaarlijkse Vrijmarkt zich daarna snel te vullen met andere jeugdige handelaars.

Ondertussen meldden zich bij Woonzorgcentrum De Hoorn al de eerste deelnemers aan de verkleedoptocht. Tegen negen uur arriveerden daar de Showband Marum compleet met majorettes en de jeugdshowband. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om speciaal voor de bewoners van De Hoorn die buiten, in de hal of van achter de ramen zaten te kijken, de dag met een feestelijk miniconcert te openen. Als tegenprestatie voor dit optreden, kregen zij koffie of iets anders te drinken aangeboden zodat zij vol energie de verkleedoptocht naar het Gemeentehuis konden begeleiden. Daar aangekomen stond het college van B&W en de gemeenteraadsleden op het bordes alle belangstellenden op te wachten. Burgemeester van Bekkum heette alle aanwezigen enthousiast welkom en gaf het startsein voor een geweldige regenbui. Hij liep dwars door de naar beneden stromende regen naar de vlaggenmast en hees de Nederlandse vlag. Goed voorbeeld doet goed volgen en iedereen weerstond de plensbui die nog minutenlang als een bak water naar beneden kwam. Nadat gezamenlijk het Wilhelmus was gezongen, werden de inwoners van de gemeente die dit jaar een koninklijke onderscheiding hadden ontvangen, extra in het zonnetje gezet. 

Van de landelijk lintjes regen, werden dit jaar vier onderscheidingen in de gemeente Marum uitgereiktaan mevrouw G. van der Kaap-Stobbe uit Nuis, mevrouw D. Veenstra-van Dijken, de heer A. Kamminga uit De Wilp en de heer T.B. van Mispelaar uit De Wilp. Karel Grondsma, voorzitter van het Oranjecomité, overhandigde hen een bos bloemen. Dat deed hij ook aan de heer Meindert Jager, oud-ondercommandant van de Vrijwillige Brandweer die al eerder dit jaar een koninklijke onderscheiding had ontvangen.

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking van de verkleedoptocht. Van de bijna 70 deelnemende kinderen was de eerste prijs voor de Space Shuttle van Juliette en Yoeri Schuiling samen met Kim en Reni Huizing. De tweede prijs was voor Ruth en Bram Saathof, verkleed als Koningin Beatrix met haar koetsier. De derde prijs was voor Audrey en Yoeri Louwes als een prinses met haar body guard.

Burgemeester van Bekkum vroeg tenslotte iedereen om de tijdens Koninginnedag gemaakte foto’s naar hem op te sturen zodat een collage hiervan namens de gemeente aan de Koningin als cadeau kan worden aangeboden. Hierbij het verzoek om gemaakte foto’s op te sturen naar Postbus 2, 9363 ZG Marum of digitaal naar gemeente@marum.nl .

Nadat de burgemeester iedereen bedankt had voor zijn aanwezigheid, stopte de regen en kwam de zon. Daarna ging iedereen richting de Vrijmarkt op de Wending. Ondanks de drukte, had iedereen onder leiding van marktmeester Bernard Posthumus, een plek kunnen vinden. De nieuwe attracties bleken goed in de smaak te vallen. Het geloei van de Kop van Jut klonk met grote regelmaat waarbij de krachten werden gemeten in de strijd om de prijzen die door Texaco van Kammen beschikbaar waren gesteld. De Panna kooi, een initiatief van het Marheem, werd intensief gebruikt door enthousiaste voetballers. Voor degenen die nog kracht over hadden was er het traditionele bierkratstapelen. Ondertussen zorgde het vernieuwde repertoire van Chr. Muziekvereniging ‘Harmonie’ onder leiding van Bienze IJlstra, voor een swingende muzikale achtergrond. Om de inwendige mens te versterken, waren er bij de stand van de Molukse gemeenschap overheerlijke loempia’s te krijgen.

Vrijwillige Brandweer

Door de regenbuien was het speelveld bij het Boerenveld veranderd in een drassige weide waardoor het voor de Showband onmogelijk was om daar de nieuwe show te demonstreren. Gelukkig kon een andere oplossing worden gevonden en werd snel ruimte vrijgemaakt op de Vrijmarkt. Hier presenteerde de Showband de muziek uit de nieuwe show, tot groot enthousiasme van de toehoorders.

De modeshow met dames-, heren- en kindermode werd twee keer op de catwalk gepresenteerd door Scarpa, Let’s shop, Corbeille en Bella Donna. De modeshows werden afgewisseld met demonstraties verzorgd door Elsomo sport- en fitnesscentrum met Street Dance en Body Pump.

Om half twee ’s middags werd het zwembad Wotterwille geopend met een massale duik van de kinderen van De Springplank en De Bron. Dit vanwege het feit dat nadat vorig jaar het schoolzwemmen was gestopt, er een nieuwe formule is gevonden om de schooljeugd vertrouwd te maken met het zwemmen en het zwembad Wotterwille.

’s Avonds was het Romaanse Kerkje volledig bezet met het traditionele ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’. Onder leiding van ceremoniemeester Otto Lüürssen was het weer ouderwets gezellig. Oebele Dijkstra verzorgde de muzikale begeleiding op het orgel afgewisseld door Joop van Kammen en Wietske Veenstra op de trekharmonica. Jan Buitkamp vertelde op zijn bekende wijze weer prachtige verhalen over oud Marum. Tijdens de pauze was er koffie en na afloop oranjebitter om de dorstige kelen te smeren.

Tot slot mag worden gezegd dat de viering van Koninginnedag in Marum ook in 2006 weer erg geslaagd is geweest. Dit is alleen maar mogelijk dankzij de inzet van veel mensen die zich geheel belangeloos inzetten:

Renette Gjaltema, Ettie Keuning, Leni Huizinga (juryleden); Toos Busman en andere medewerkers van De Hoorn ; alle leden van de Vrijwillige Brandweer Pieter Radema, Jos Ruigrok, Egge Ensing, Rotger Mollema, Johan de Vries, Riemer Visser (Vrijwillige Brandweer Marum); mw V. Feenstra (EHBO); Bernard Posthumus (marktmeester), Arend van der Meulen, Simon van Kammen, Reinder Vogelzang (verkeersregelaars); Jan Drent en Reinder Vogelzang (Kop van Jut); Marheem (Panna Kooi); Bouke Huizenga en team Albert Heijn (bierkratstapelen); activiteitencommissie Romaanse Kerk Marum (Sipke Wiegersma (foto’s) en nog vele andere vrijwilligers!
WelkomNieuwsProgrammaWandeltochtenFoto'sArchiefBestuur